Het lichtglooiende landschap, ooit ontstaan door de stuwende bewegingen van het landijs tijdens de voorlaatste ijstijd, wordt gekenmerkt door de vele weilanden en akkers, afgewisseld met bosrijke gebieden. Deze bossen fungeren als broedgebieden voor vele vogelsoorten. Bovendien vinden we er eekhoorns hazen en reeën. Ook vossen, bunzingen, hermelijnen en wezels worden zo af en toe aan de bosranden gesignaleerd.
De Gaasterlandse bossen staan vooral bekend om de aanwezigheid van de das. Er zij inmiddels zo'n twintig dassenburchten gesitueerd in deze bossen. Om het natuurlijke leefgebied van de das te vergroten zijn er op diverse plekken zogenaamde 'dassentunneltjes' om het dier te beschermen tegen het verkeersgeweld.
De das vinden we overigens als mascotte van het bezoekerscentrum 'Mar en Klif'. Ongeveer anderhalve kilometer ten zuiden van het dorp Oudemirdum ligt het IJsselmeer. Door afslag van de stuwwal door de voormalige Zuiderzee hebben zich aan de zuidkust van Friesland voor Nederland unieke kliffen gevormd, zoals het Oudemirdumer Klif, een belangrijk natuurgebied.
De familie Groen heet u van harte welkom!